Weergaven:

Welke actie is uitgevoerd in de Blue10?
Je hebt geprobeerd de factuur op te slaan in het boekhoudsysteem door in Blue10 de actie Opslaan in boekhoudsysteem uit te voeren, of om de factuur te deblokkeren voor betaling door in Blue10 de actie Betaalblokkering opheffen uit te voeren. Op de Documentdetailpagina onder het kopje Historie staat als laatste actie Ongedaan gemaakt.

Waarom is deze actie niet gelukt?
Indien de melding Unable to start service [naam van de service] naar voren komt, lukt het niet om de NAS te starten en de actie te verwerken in Navision.

Achtergrondinformatie over de werking van de koppeling:
Voor de koppeling tussen Blue10 en Navision zijn een aantal services geïnstalleerd op de server waarop Navision draait. Dit zijn de Blue10 DynamicsNAV (ook wel Cloudconnector genoemd), de Blue10 AutoUpdater en per gekoppelde administratie uit Navision een NAS. Wanneer een gebruiker een actie uitvoert in Blue10, stuurt Blue10 deze opdrachten naar de server via de Cloudconnector. De Cloudconnector start vervolgens de juiste NAS en deze NAS verwerkt de opdracht in de juiste administratie in Navision.

Hoe kan je de foutmelding verhelpen?
Let op: Laat onderstaande stappen uitvoeren door jullie IT-beheerder die toegang heeft tot de server waar de NAS op geïnstalleerd staat. Deze stappen moeten voor iedere gekoppelde administratie met Blue10 worden uitgevoerd.

Volg de volgende stappen:

  1. Ga naar de server waar de NAS geïnstalleerd staat.
  2. Ga naar het services overzicht door via Start te zoeken op Services of d.m.v. Services.msc.
  3. Klik met de rechtermuisknop op de NAS service en kies Properties.
  4. Controleer of Startup type op Manual staat.
  5. Open het tabblad Log on. Controleer of de NAS is ingelogd onder een Windows user met de rol superuser in NAV.
  6. De meest aannemelijke oorzaak dat de NAS niet gestart kan worden is dat het wachtwoord van het Windows user account waaronder de NAS is ingelogd niet meer geldig is. Dit kan zijn doordat:
    • Het wachtwoord is verlopen. Tip: in de Active Directory kan eventueel de instelling 'wachtwoord verloopt nooit' aangezet kunnen worden zodat dit niet vaker voorkomt.
    • Het wachtwoord is veranderd door een gebruiker, maar op de server zijn deze inlog gegevens niet opnieuw ingevoerd.
  7. Voer (bij iedere NAS) opnieuw de inloggegevens van de Windows user in met een geldig wachtwoord.
  8. Herstart daarna de NAS service.
  9. Stop en start de NAS service vervolgens handmatig. Controleer of je bij het starten of stoppen van de NAS een foutmelding krijgt. Controleer eventueel ook EventViewer op een waarschuwing of foutmelding. Gaat het handmatig stoppen en starten van de NAS goed, maar veroorzaakt het starten van de NAS via de Blue10 Cloudconnector een foutmelding? Lees dan verder on het kopje ‘Rechten toewijzen aan de Windows user’
  10. Voer tot slot de actie Opslaan in boekhoudsysteem in Blue10 opnieuw uit.


Rechten toewijzen aan de Windows user
Het kan zijn dat de Windows user waaronder de Cloudconnector is ingelogd niet voldoende rechten heeft om de NAS service te kunnen starten (This account does not have the required user right "Log on as a service."). Pas dan de rechten van deze Windows user aan. Een mogelijkheid om dit te doen is via Process Explorer:

  1. Installeer Process Explorer.
  2. Start de NAS service via Services.
  3. Open Process Explorer als administrator (via rechtermuisknop Run as administrator).
  4. Zoek in de kolom Process naar nassql.exe waarbij de Description gelijk is aan de naam van de NAS. Bestaan er meerdere processen met dezelfde description? Zoek dan op PID. Het PID van de NAS vind je via Taakbeheer > Tabblad Services > Zoek op Naam van de NAS.
  5. Klik met de rechtermuisknop op het nassql.exe proces en open Properties.
  6. Open Permissions via het tabblad Services.
  7. Selecteer de Windows user waaronder de Cloudconnector draait.
  8. Vink Allow aan achter Full Control, Read en Write. Klik OK.
  9. Stop de NAS service via Services.


Ondersteuning gewenst?
Verdwijnen de meldingen niet na het uitvoeren van bovenstaande stappen, heb je hier vragen over of is ondersteuning vanuit Blue10 gewenst? Stuur een e-mail naar support@blue10.com of bel naar +31 88 2583101