Welke actie is uitgevoerd in Blue10 ?
Je hebt geprobeerd de factuur betaalbaar te stellen in Exact Online door in Blue10 de actie Betaalblokkering opheffen te kiezen. Op de Documentdetailpagina staat onder het kopje Historie als laatste actie de actie Ongedaan gemaakt.

Waarom is deze actie niet gelukt?
Indien de melding Factuur niet kunnen deblokkeren Periode is afgesloten naar voren komt, betekent dit dat Blue10 er niet in slaagt om een factuur te deblokkeren voor betaling in Exact Online. Dit kan komen doordat de periode waarin de boeking gemaakt is, reeds is gesloten in Exact Online of dat de boeking al handmatig verwerkt is in Exact Online.

Hoe kan je de foutmelding verhelpen?
Doorloop onderstaande scenario’s om de foutmelding te verhelpen.

Scenario 1: Periode gesloten en Btw-aangifte nog niet gedaan
Volg de volgende stappen:

1. Controleer in Exact Online of de periode waarin de betreffende factuur geboekt is, reeds afgesloten is. In Exact Online is te zien of de periode afgesloten is door het volgende pad te volgen:
    • Klik linksboven op de Administratie en vervolgens op Stamgegevens.
    • Klik onder de tab Financieel kop Periode-datumtabel. Hier is te zien welke periode afgesloten en/of open zijn.
  2. Controleer vervolgens of de btw aangifte al gedaan is. Dit kan je controleren door het volgende pad te volgen: Financieel > Belasting > Btw-aangifte en hier te bekijken of de Btw-aangifte voor deze periode reeds gedaan is of niet. Indien de Btw-aangifte ook gedaan is, ga dan naar scenario 2. Indien de Btw-aangifte nog niet gedaan is, dan kan je de periode in Exact Online heropenen door de stappen in het knowledge base artikel van Exact Online te doorlopen.
  3. Open daarna de factuur in Blue10 en voer de actie Betaalblokkering opheffen naar Inkoopadministratie nog een keer uit. Hiermee wordt de factuur gedeblokkeerd voor betaling in Exact Online.
  4. Controleer vervolgens of er nog meer facturen in deze periode geboekt en nog geblokkeerd zijn. Indien dit het geval is, verwerk eerst deze facturen in Blue10, voordat je de periode in Exact Online weer afsluit.

Scenario 2: Periode gesloten & Btw-aangifte ingediend
Dan is het niet meer mogelijk om (handmatig) de betalingsconditie bij de boeking aan te passen in Exact Online. De factuur kan nog wel handmatig betaald worden vanuit Exact Online. Volg de volgende stappen:

1. Ga in Exact Online naar Inkoop > Openstaande posten > Overzicht.
  2. Zoek de betreffende factuur op en klik op het bedrag in de kolom Te betalen.
  3. Pas bij de kolom Methode het type Kas aan naar Op Krediet en klik op Bewaren.
  4. De factuur nu ‘handmatig’ gedeblokkeerd. De factuur kan nu in Exact Online worden geselecteerd voor betaling onder Financieel > Bank en Kas > Betalingen selecteren.
  5. Open in Blue10 de factuur en geef aan dat deze factuur niet meer geblokkeerd is voor betaling. Doe dit door op de Documentdetailpagina te klikken op de knop Wijzigen en vervolgens Toon geavanceerd. Pas de volgende instelling aan: Factuur is geblokkeerd voor betaling in ERP = NEE.
  6. Klik tot slot op Opslaan. Voer vervolgens op de Documentdetailpagina voor de actie Archiveren naar Archief uit.

Scenario 3: Periode nog open & Btw-aangifte ingediend
Volg de volgende stappen:

1. Controleer in Exact Online of de periode waarin de betreffende factuur geboekt is, nog open staat en of de Btw-aangifte (voorlopige aangifte) reeds gedaan is. Volg hiervoor dezelfde stappen als in scenario 1, stap 2. Staat de periode nog open en is de Btw-aangifte gedaan, doorloop dan de volgende stappen:
    • Volg het volgende pad in Exact Online; Financieel > Boekingen en grootboekrekeningen > Boekingen > Overzicht.
    • Kies vervolgens de periode waarin de factuur geboekt is door aan de rechterkant op het Aantal te verwerken boekingen te klikken (in die periode). Een lijst met facturen wordt geopend. Open de betreffende factuur en klik op Bewerken. Je hoeft niets te wijzigen en kan de factuur direct weer sluiten.
  2. Voer vervolgens in Blue10 bij deze factuur de actie Betaalblokkering opheffen naar Inkoopadministratie nog een keer uit. De factuur wordt gedeblokkeerd voor betaling in Exact Online.

Scenario 4: Factuur is handmatig verwerkt in Exact Online
Volg de volgende stappen:

1. Indien de factuur handmatig verwerkt is in Exact Online, doorloop dan de volgende stappen:
    • Volg het volgende pad in Exact Online; Financieel > Boekingen en grootboekrekeningen > Boekingen > Overzicht.
    • Kies vervolgens de periode waarin de factuur geboekt is door aan de rechterkant op het Aantal verwerkte boekingen te klikken (in die periode). Een lijst met facturen wordt geopend. Open de betreffende factuur en klik op Heropenen.
  2. Voer vervolgens in Blue10 bij deze factuur de actie Betaalblokkering opheffen naar Inkoopadministratie nog een keer uit. De factuur wordt gedeblokkeerd voor betaling in Exact Online. Is het niet gewenst om de factuur te heropenen? Volg dan de stappen in scenario 2.

Ondersteuning gewenst?
Verdwijnen de meldingen niet na het uitvoeren van bovenstaande stappen, heb je hier vragen over of is ondersteuning vanuit Blue10 gewenst? Stuur een e-mail naar support@blue10.com of bel naar +31 88 2583101.