Een elektronische factuur is geschreven in UBL (Universal Business Language), te herkennen door de bestandsnaam .XML. Voor een goede verwerking van XML facturen in Blue10 is het noodzakelijk dat de Pdf en XML in één e-mail door de leverancier worden aangeleverd. Blue10 accepteert op dit moment UBL 2.0. Ook hierbij geldt dat e-mails met meerdere Pdf-bestanden of meerdere XML-bestanden niet (automatisch) worden verwerkt. Een elektronische factuur kan automatisch worden verwerkt omdat alle kenmerken van een factuur op een gestructureerde wijze zijn weergegeven. Hiermee is handmatig gegevens invoeren in de administratie is verleden tijd. Het gebruik van een elektronische factuur is hiermee de meest geautomatiseerde variant voor het verwerken van facturen.

Hoe werkt de functionaliteit?

Op het moment dat je een elektronische factuur ontvangt in Blue10 is het niet meer nodig de factuur te verwerken in het Valideerscherm. Omdat alle relevante kenmerken direct worden herkent door Blue10 komt de factuur direct in de stap Boeken terecht.

Volg de volgende stappen om de factuur te verwerken:

1. Klik op het Dashboard op Boeken en vervolgens op de regel om de betreffende factuur te openen.
  2. Op de Documentdetailpagina is onder het kopje Coderen mogelijk om via Factuur coderen de boekingsregels toe te voegen.
  3. Voer vervolgens onder het kopje Actie de actie Boeken en blokkeren / Factuur boeken naar Inkoopadministratie uit om de factuur te boeken.

Tip: Maak gebruik van een boekingstemplate bij een leverancier zodat een elektronische factuur, wanneer de codering 100% sluitend is, automatisch wordt geboekt in het boekhoudsysteem. Blue10 voert dan de acties valideren en boeken automatisch uit zodat de boeking direct in het boekhoudsysteem terecht komt. Meer weten over het instellen van een boekingstemplate? Lees hier verder: https://support.blue10.com/boekingstemplates/

Let op: Is het gewenst om toch een elektronische factuur in het valideerscherm te verwerken? Lees hier verder: https://support.blue10.com/instellingen/